Posjetite prekrasan otok Vir

Otok Vir - U srcu Jadrana

Jadransko more prepuno je otoka i otočića na kojima možete uživati u svim ljepotama prirode, sunca i kristalno čistog mora. Ako niste sigurni odakle započeti, otok Vir odlično je odredište za vas, u kojemu možete iskusiti sve što Jadran nudi:

  •  prirodne ljepote
  •  bogatu baštinu
  •  zanimljivu povijest
  •  prekrasnu arhitekturu

Bilo da želite opuštanje ili pak mogućnost da istražite i upoznate povijest prostora, Vir će vas očarati ljepotama kojima nećete moći odoljeti. Mjesto osmišljeno za turiste, ovaj otok će vas na prvi pogled oduševiti svojom jednostavnošću, ljepotom i novim iskustvima koja vam se nude na svakom koraku.

U srcu Jadrana

Otok Vir smješten je na sjeverozapadu Dalmacije, oko 25 kilometara udaljen od Zadra, a samo 12 kilometara daleko od Nina. Iako je Vir otok, na njega lako možete doći s kopna putem lučkog mosta na Privlačkom gazu.

Most otok Vir
Na otok Vir preko lučkog mosta na Privlačkom gazu

Površina otoka Vira je oko 22 km2, na kojima se može pronaći niz različitih životinjskih i biljnih vrsta. Dio je Zadarske županije i jedan od 300 otoka Zadarskog arhipelaga, zajedno s otočićem Školjić koji je vidljiv kada se Viru pristupa s kopna te je nekad za vrijeme oseke kopnenim putem i vezan sa samim otokom Virom.

Bogata povijest otoka Vira

Povijest otoka Vira seže još u 4. stoljeće prije Krista, kada je na njemu živjelo ilirsko pleme zvano Liburni. Liburni su ga naseljavali sve do 9. stoljeća nove ere, a svoj trag su ostavili u obliku Gradine na brežuljku Sveti Juraj, Gradine u Gaju te grobne gomile koja se nalazi između današnjih gradića Gračići, Križice i Gajine.

Vir – otok s dva lica

Osim Ilira, svoj su trag na Viru ostavili i Grci, koji su osim amfora u blizini otoka ostavili i dio nekropole, kao i potopljeni brod u uvali Sprljica. U vrijeme Rimljana, Vir je s kopnom bio povezan cestom, a izgrađena je i lučica i solana čiji su temelji vidljivi i danas.

Vrijeme razvoja Vira

Kroz srednji vijek, Vir se počeo naglo razvijati i vezati za grad Nin u kojemu je svojevremeno stolovao i Petar Krešimir IV, koji ga je također spominjao i u darovnici kojom ga prepušta benediktinskom samostanu u Zadru. U 12. Stoljeću, Vir i službeno postaje dio Hrvatsko – Ugarskog Kraljevstva, no početkom 14. stoljeća on pripada Veneciji, koja na njemu gradi utvrdu.

Tvrđava na otoku Vir
Stara mletačka tvrđava na otoku Viru

Za vrijeme turskih osvajanja, Vir postaje važno strateško središte, a kroz sljedećih nekoliko stoljeća na njemu se stalno izmjenjuju vlasti. Ipak, 1908. sastavlja se ugovor prema kojemu 89 obitelji žitelja Vira otkupljuje otok od vlasnika, potaknuti ukidanjem kmetstva. 13. kolovoza 1914. otok je u potpunosti i otkupljen, a taj se datum još i danas slavi kao Virska noć.

Savršeno mjesto za odmor

Osim što ima bogatu i osebujnu povijest prepunu napetih priča koje će vam razigrati maštu, Vir je kao i otok Rab također savršeno odredište i za sve koji odmor žele provesti opuštajući se. To nije otok velikih hotela, već se na njemu mogu pronaći mnogi manji privatni smještaji koji nerijetko također imaju i vezove za brodove. Mnoštvo manjih restorana, kafića i konoba nudi vam mogućnost da isprobate lokalne specijalitete, a želite li se provesti navečer, možete također posjetiti i disko klubove.

Članci u istoj kategoriji: