Top atrakcije koje ne biste trebali propustiti kada ste u Dubrovniku


Samo nekoliko gradova može vam ponuditi sjajno iskustvo prošlosti i istorije, a ništa ne može nadmašiti grad Dubrovnik koji se nalazi na južnoj obali Hrvatske. Dubrovnik je sa debelim srednjovekovnim zidinama, visokim bedemima i masivnim kapijama prevezao svakog posetioca u doba kada je grad bio pomorska sila koja je upravljala trećom najvećom mornaricom na Mediteranu. 

Prekrasan grad Dubrovnik bio je zvezdana turistička destinacija ali i dalje je popularan zbog Tv serije poznate kao Igra prestola. Bez obzira da li ste obožavatelj pomenute televizijske serije ili samo želite da budete svedok koliko je grad čaroban, u Dubrovniku postoji bezbroj atrakcija koje ne smete propustiti, a neke od njih uključuju sledeće:

Plaža Banje 

To je najbliža plaža Starom gradu što je čini pogodnom plažom, a ujedno je i plaža sa najboljim pogledom na zidine Dubrovnika. Ovde se može videti i ostrvo Lokrum. Na jednom delu plaže se naplaćuje ulaznica, ali tu je i deo za javnost koji je besplatan a ujedno je i opušteniji i živahniji. 

Stara luka Dubrovnika 

Smeštena u istočnom delu Dubrovnika, Stara Luka je u osnovi zaštićena sa dva lukobrana, koji uključuju Porporela i Kase. U doba pomorstva Dubrovnika, luke su bile uspostavljene oko oboda luke da čuvaju brodove grada. Trenutno je Stara luka polazna tačka za krstarenja i ujedno je i turistička atrakcija. 

Franjevački manastir 

Smešten u blizini Pilanskih vrata na zapadnom kraju Straduna, Franjevački manastir je dom najstarije apoteke u Evropi. Dok je većinu prvobitne gradnje crkve uništio zemljotres 1667. godine, taj romanski manastir kao i njegove bašte dočekuju posetioce isto kao i pre mnogo vekova. 

Vrata od Pila

Pilanska kapija je najprometniji ulaz u zidani Stari grad Dubrovnik, a to su 2 vrata u jednoj. Spoljašnja kapija ima luk napravljen u polukružnom utvrđenju. Kapija je otvorena 24/7.

 Tvrđava Lovrijenac 

Smeštena na uzvišenoj steni koja gleda na Jadransko more, tvrđava Lovrijenac je izgrađena kao samostojeća tvrđava kako bi odvratila napadače i sa mora i sa kopna. Za originalnu strukturu rečeno je da je izgrađena 1301godine. Njene raspoređene terase i oblik trougla rađeni su da primene oblik stene. Tvrđava je bila vrlo neprobojna da bi je mogao braniti i garnizon. Ovih dana to je poznata atrakcija po gradu i domaćin je različitih kulturnih događaja. To je i pozadina u nekim scenama serije Igra prestola.

Stradun 

Većina Dubrovnika uništena je 1667. zbog zemljotresa. Međutim, obnova je dala gradu priliku da se obnovi organizovanim planom. Redovi dućana i baroknih domova koji vode glavnu prometnicu Dubrovnika trajni su rezultat pažljivog planiranja. Stradun je divna ulica u kojoj posetioci mogu kupovati suvenire, pridružiti se lokalcima u šetnji i uživati u ukusnom sladoledu u kafiću sa strane.  

Članci u istoj kategoriji: