Pelješac je poluotok u koji ćete se odmah zaljubiti

Pelješac se nalazi na jugu Hrvatske

Razmišljate li o odmoru na Jadranu, onda je posjet jednom od mnogih otoka (na primjer otok Vir) ili poluotoka kojim se hrvatska obala može pohvaliti uvijek dobra ideja. Pelješac je jedan od najvećih poluotoka u Hrvatskoj koji se nalazi na jugu zemlje, a sa svojom ugodnom klimom, dugom i bogatom poviješću te zanimljivim znamenitostima već desetljećima privlači turiste sa svih strana svijeta. 

Bez obzira na to tražite li mjesto za odmor i opuštanje ili pak želite poći u nove avanture, iskusiti mnoštvo novih stvari i saznati pregršt novih informacija o kulturi, povijesti i načinu života na ovim područjima, onda je Pelješac savršeno mjesto za posjet!

Pelješac se nalazi na jugu Hrvatske
Tijekom povijesti Pelješac je bio otok

Poluotok na jugu

Pelješac se nalazi na jugu Hrvatske te je drugi po veličini hrvatski poluotok. Pruža se usporedno sa smjerom obale, a omeđen je Malostonskim zaljevom te s 3 kanala:

  • Pelješkim
  • Mljetskim
  • Neretvanskim
Pelješac je jedan od najvećih poluotoka u Hrvatskoj
Pelješac je poluotok

Tijekom povijesti Pelješac je bio otok, no pješčani nanosi koje je tijekom vremena donosila morska struja spojili su ga sa Stonskom prevlakom. Volite li pješačenje, onda ćete uživati na Pelješcu, koji vrvi brdovitim i krškim poljima, najveći od kojih je brdo Sveti Ilija, visoko 961 metar. S vrha Svetog Ilije (koji se još naziva i Zmijsko brdo) pruža se prekrasan pogled na susjedni otok Hvar.

Topla klima i prirodne ljepote

Klima na poluotoku Pelješcu je topla i ugodna tijekom cijele godine. Duga, topla i suha ljeta s mnogo sunca savršena su za uživanje u moru, dok su zime blage i vlažne, pa temperatura rijetko pada ispod 10 °C. Najsunčaniji mjeseci na otoku Pelješcu su srpanj i kolovoz, dok najviše kiše pada za vrijeme listopada i ožujka.

Bez obzira kada se odlučite posjetiti Pelješac, tamo će vas dočekati mnoštvo prekrasne prirode. Najam jahte u Hrvatskoj je odlična prilika da posjetite ovo mjesto. Biljni pokrov na Pelješcu klasičan je mediteranski s više do 1100 biljnih vrsta, čemu Pelješac može zahvaliti zbog svoje relativno velike površine kao i razlike u nadmorskim visinama na različitim dijelovima poluotoka. Treba napomenuti kako je ovo također jedino mjesto na svijetu na kojemu raste dalmatinska iglica.

Uživajte u okusima prirode

Upravo zbog svoje raznolikosti, Pelješac se može pohvaliti i velikim izborom raznog voća i povrća koje se na njemu uzgaja. Prije svega, prema tradiciji dalmatinskih predjela, velik dio obradive površine na Pelješcu prekrivaju maslenici. Uz to, na njemu se nalazi i dosta vinograda, kojima odgovara velika količina sunca koje ovaj poluotok oblijeva veći dio godine. 

Treba također spomenuti i uzgoj raznih agruma poput naranči i mandarina, kao i drugog južnog voća poput:

U posljednje vrijeme na Pelješcu je sve popularniji i uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, kao što su ružmarin, metvica, lavanda, kadulja i mažuran.

Upoznajte životinjski svijet

Osim što Pelješac vrvi životom što se tiče biljnog svijeta, na njemu također možete pronaći i razne zanimljive životinjske vrste. Prije svega, treba spomenuti čagljeve, europsku verziju američkih kojota, koji su rašireni po poluotoku. Uz njih, mogu se pronaći i divlje svinje, zečevi i fazani tipični za ovo područje.

Pelješac je poznat i po kornjačama, koje su zakonom zaštićene te se ne smiju ubijati, no još je zanimljivija činjenica da na Pelješcu obitava i indijski mali mungos, koji je tamo doveden 20-ih godina prošlog stoljeća. Odlučite li se na istraživanje prirode Pelješca, također postoji mogućnost da ćete naići i na muflone, koji su tamo dovedeni 70-ih godina prošlog stoljeća. Iako je na početku uvezeno samo 8 muflona, već nakon kratkog vremena se njihov broj rapidno povećao. Danas se muflone lako može uočiti na strmim padinama mnogih brda.

Povijest Pelješca

Osim što je prepun prirodnih čuda, Pelješac također ima dugu i bogatu povijest iza sebe. Prve ljudske nastambe na Pelješcu datiraju još iz mlađeg kamenog doba, a mnogi se dokazi mogu vidjeti u brojnim spiljama na poluotoku. Negdje za vrijeme metalnog doba Pelješac nastanjuju Iliri, koji su najveći trag ostavili u obliku velikog svetišta u mjestu Nakovane. Iako su imali nastambe u blizini, ne postoje dokazi o grčkim nastambama na Pelješcu, no znano je kako su trgovali s lokalnim stanovništvom. 

Pelješac ima dugu i bogatu povijest
Tijekom povijesti su se za Pelješac upotrebljavala razna imena

Kroz srednji vijek Pelješac je promijenio mnoge vlasnike, s obzirom da je ovo plodno područje poznato po proizvodnji vina bilo veoma privlačno mnogim vladarima. U 15. stoljeću na Pelješcu se razvija i brodogradnja, pa ovo područje postaje još zanimljivije europskim silama, od Osmanskog Carstva, Dubrovačke republike, Francuske i Austro-Ugarske. A tek u modernom dobu ovo područje je postalo dijelom neovisne Republike Hrvatske.

Ako idete na odmor na Pelješac i tamo čete također kampirate, pročitajte članak pod naslovom “Kamping oprema za nove avanture“.

Članci u istoj kategoriji: