Istražite čaroban svijet Postojnske jame

Čovječje ribice (Olm)

Volite li uživati u prirodnim ljepotama i tražite li zanimljivo mjesto za izlet, onda je Postojnska jama savršeno mjesto za vas. Ovo poznato turističko mjesto nalazi se nadohvat ruke, a oduševit će vas prekrasnim izgledom, zanimljivom poviješću i mnoštvom zanimljivih činjenica uz koje ćete naučiti nešto više o raznim fenomenima s kojima se možete susresti unutar same jame. 

Najveća turistička spilja u Europi skriva mnoge tajne i zanimljivosti koje će vas zasigurno zaintrigirati, a ujedno skriva i cijeli novi svijet različitih životinjskih vrsta te bogatu povijest s događajima koji će vas sigurno iznenaditi.

Čovječje ribice (Olm); Postojnska jama
Čovječje ribice u Postojnskoj Jami u Sloveniji

Malo mjesto u srcu prirode

Postojnska jama nalazi se u blizini mjesta Postojne, na jugozapadu Slovenije. Ovaj krški sustav spilja dugačak je preko 24 kilometra, a rezultat je toka rijeke Pivke.

Postojnska jama -stalaktiti i stalagmiti
Postojnska jama prepuna je stalaktita i stalagmita

Postojnska jama nastajala je tijekom miliuna godina, a prepuna je stalaktita i stalagmita te formacija koje se još nazivaju „zavjese“ jer izgledaju poput skupljenih zavjesa u rubu prostorije. Iako je drugi po veličini u Sloveniji, sustav spilja Postojnska jama najpoznatije je turističko odredište u Sloveniji, do kojega se može doći na nekoliko načina.

Pročitajte i sljedeći članak pod naslovomUživajte u toplicama u Sloveniji i ljeti i zimi“.

Odlična prometna povezanost

Prvi i najjednostavniji način dolaska je svakako osobnim automobilom, s obzirom da je najbliži izlaz s autoceste A1 (Ljubljana – Trst) samo 3 kilometra udaljen od jame. Ipak, želite li izbjeći kupnju vinjete koja je potrebna za vožnju po slovenskim autocestama, do jame možete doći i vlakom iz Ljubljane, koji prometuje od ranog jutra pa sve do kasnih večernjih sati u razmacima od oko sat vremena.

Moguće je također doputovati i vlakom iz Kopra. Ipak, imajte na umu kako je kolodvor od jame udaljen oko 2 kilometra, a s obzirom da je Postojna mali grad bez javnog prijevoza do jame ćete morati pješke ili taksijem. Između Ljubljane i Postojne postoji i autobusna linija, a Postojna je busom povezana i s Koprom, no putujete li iz Hrvatske najbolji odabir su sezonski busovi poput izravne linije Rijeka – Postojna.

Mnoštvo zanimljivosti u spilji

Postojnska jama dom je čovječje ribice, endemskog vodozemca koji se prirodno pojavljuje samo na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije, no naknadno je unesen i na područje nekih spilja u Njemačkoj i Francuskoj. Odlučite li se za posjet Postojnskoj jami uz vodiča, ovu endemsku vrstu moći ćete vidjeti i uživo tijekom ture koja uključuje prolazak kroz prostoriju s akvarijem.

Spiljski vlakić u Postojnski jami

Postojnska jama sastoji se od četiri spojene spilje kroz koje prolazi rijeka Pivka, posjetite li ju imati ćete priliku vidjeti stalni postav. Neke od zanimljivosti Postojnske jame su:

  • Briljant, simbol Postojnske jame
  • Koncertna dvorana – prostorija s izvrsnim akustičnim svojstvima u kojoj se organiziraju nastupi simfonijskih orkestara, okteta i solista
  • Spiljski vlakić – koji vas vodi u 9 kilometara dugo razgledavanje spilje 

Razna svjetska čuda

Planirate li posjetiti Postojnsku jamu, osim same glavne postave pod nazivom EXPO, svakako je dobro da neko vrijeme posvetite istraživanju svih znamenitosti koje ju okružuju. Predjamski dvorac zasigurno je jedna od zanimljivosti koju nećete htjeti propustiti upoznati. Samo nekoliko kilometara od same Postojnske jame, u 123 metra visokoj litici nalazi se preko 800 godina star dvorac, ni više ni manje no uklesan u padinu. 

Predjamski dvorac - Postojnska jama
Predjamski dvorac

Najveći spiljski dvorac na svijetu, koji je dio Guinnessove knjige rekorda, prije svega poznat je zbog legende Erazma Predjamskog, koji je zbog prirode dvorca dugo vremena uspijevao odoljeti opsadi carske vojske. Romantična priča samo nadodaje čari ovog čuda tik od Postojnske jame.

Dugogodišnja povijest jame

Postojnska jama (https://www.planetarioviaggi.it/regina-del-mondo-sotterraneo-la-grotta-di-postumia/) prvi je put opisana u 17. stoljeću, iako su u njoj pronađeni crteži koji datiraju iz 13. stoljeća, što svjedoči o tome kako je jama u razne svrhe korištena dugi niz godina. Iako već dobrim dijelom opisana, novi segmenti Postojnske jame otkriveni su tek početkom 19. stoljeća, kada je pripremana za posjet cara Franje II., dok je prvi detaljan opis Postojnske jame došao tek sredinom 19. stoljeća. 

Jama je postala zanimljiva turistima već 20-ih godina 19. stoljeća, do te mjere da je do kraja stoljeća u nju postavljena električna rasvjeta, i to čak i prije no što je električnu rasvjetu dobio glavni grad, Ljubljana. U to doba, u Postojnskoj jami se također postavljaju i tračnice za turistički vlak. U vrijeme velikih ratova, Postojnska jama postaje skladište, što uzrokuje uništavanje velikog djela jame. Ipak, tijekom vremena sve se više vrijednosti postavlja na čuvanje, a Postojnska jama postaje jedna od najpopularnijih turističkih središta u zemlji.

vikend odmor za dva

Uživajte u vikend odmoru za dvoje

Ako primjećujete da ste u posljednje vrijeme vi i vaš partner iznimno umorni jer vodite brz, dinamičan i stresan način života, razmislite o tome da odete na vikend odmor za dvoje.

Članci u istoj kategoriji: