Vir je jedan od posjećenijih otoka

Otok Vir - Stara mletačka tvrđava

Hrvatska obala može se pohvaliti s nešto više od 1180 otoka i hridi, a otok Vir je jedan od posjećenijih. Nalazi se u Zadarskom arhipelagu u Dalmaciji, a 12. je najveći otok u Hrvatskoj. Površina otoka je 22,38 m2, te ima nešto više od 3000 stanovnika. Vir se za razliku od mnogih drugih otoka nalazi veoma blizu kopna, te pruža posjetiteljima lak pristup otoku zahvaljujući mostu koji je izgrađen 1976. godine.

Uz to, njegova lokacija je u blizini raznih drugih gradova i turističkih mjesta, te ga to svrstava u jedan od najpoznatijih otoka Jadranskog mora. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s povijesti i sadašnjosti Vira, te mjestima koje morate posjetiti!

Otok Vir je omiljena destinacija na Jadranu

Ljepote otoka Vira i bistro more samo su neki od razloga zbog kojih je on toliko posjećen. Broj sunčanih sati u godini iznosi gotovo 2500, što znači da je za vrijeme ljetne sezone, vrijeme odlično za turiste. Ono osigurava i toplinu mora, a zbog velikog broja sunčanih dana, popularan je i van turističke sezone.

Vir će i Vas dočekati sa širokim zagrljajem

Na Viru vlada mediteranska klima, te se u vrijeme ljeta javlja vjetar Maestral. On će se pobrinuti da ublaži nesnosne ljetne vrućine i učini vaše ljetovanje još boljim. Što se temperature tiče, tijekom srpnja ona u prosjeku iznosi 25 stupnjeva Celzijevih, te osigurava odličnu temperaturu mora. Otok Vir može se pohvaliti s odličnim uvjetima za ljetovanje, jer se u prosjeku tijekom ljeta se samo 5 do 6 dana pojavljuje kiša.

Ljepote otoka Vira

Otok Vir primamljiv je turistima zbog predivnih pješčanih plaža, netaknute zelene prirode, te odlične ugostiteljske ponude. Vir se može pohvaliti obalnom linijom od 31,43 kilometra, koju krase mnoge plaže raznih vrsta. Bilo da ste ljubitelj stjenovitih, kamenih ili pješčanih plaža, na ovom otoku naći ćete oazu mira za sebe. Otok je posebno popularan kod obitelji, ali nudi i mnoge zanimljive aktivnost za mlađu populaciju. Vožnja jet-skija, jedrenje i surfanje samo su neke stvari koje možete raditi na ovom otoku. 

Ljepote otoka Vira

Otočić Školjić je posebna atrakcija, a nalazi se kod mosta s kojim dolazite na Vir. Osim toga, vrijedi posjetiti i vrh Bandire (112 metara nadmorske visine), s kojeg možete vidjeti planinu Velebit, razne otoke u blizini, te kompletnu panoramu Vira. Uvala Sapavac poznata je po peloidnom blatu, koje navodno liječi razne reumatske bolesti. Znanstvenih dokaza o tome nema dovoljno, no činjenica je da se ljudi iz godine u godinu vraćaju i plaža broji sve više posjetitelja. Venecijanska utvrda Kaštelina je još jedno od bitnih mjesta koje morate posjetiti na ovom otoku.

Posjetite Vir za vrijeme ljeta

Vir je otok koji vas neće razočarati. Mnoge prirodne ljepote i zanimljive atrakcije će vas oduševiti. S obzirom na odličnu lokaciju i povezanost s raznim drugim mjestima na Hrvatskoj obali, kod odlaska na Vir planirajte neke okolne izlete. Nacionalni parkovi Paklenica, Kornati,

Plitvička jezera i Slapovi Krke su u samoj blizi, a uz to nadomak Vira je grad Nin, te Zadar. Ako tražite idealnu lokaciju na Jadranu za provesti nezaboravan ljetni odmor, otok Vir će zasigurno opravdati vaša očekivanja. Spoj mirnih plaža, odlična lokacija i bistro more samo su neki od razloga za odabir upravo njega.

Članci u istoj kategoriji: