Ljubljana je najveći grad Slovenije

Ljubljana - glavni grad Slovenije

Najveći i ujedno glavni grad Slovenije je Ljubljana, a broji svega 300 tisuća stanovnika. Posjeduje odličan omjer između velikog grada i mladog gradića koji će vas očarati šarmom, a prvi put je spomenut sredinom 12. stoljeća. Ljubljana je osim najvećeg i glavnog grada, jedno od glavnih turističkih središta Slovenije, a leži na rijeci Ljubljanici. Upravo po tome je ovaj grad dobio ime, iako se neki povjesničari ne slažu s tim izvorom imena. Ljubljana ima dugu povijest, te zbog toga i razne znamenitosti za ponuditi turistima. Sve o ovom simpatičnom gradu doznajte u nastavku teksta.

Povijest Ljubljane

Ljubljana se pod današnjim imenom prvi puta spominje 1144. godine. 1929. godine postaje glavni grad Dravske banovine, nakon 2. svj. rata jugoslavenske SRS, a nakon osamostaljenja Slovenije 1991. godine ostaje njen glavni grad.

Ljubljanski dvorac
Ljubljanski dvorac

Kod povijesti Ljubljane, bitno je spomenuti da je nekoliko puta bila pogođena snažnim potresima. 1511. godine je nakon potresa obnovljena u renesansnom štihu, a 1895. godine nakon potresa u secesijskom i neoklasicističkom stilu. 

Znamenitosti Ljubljane

Ljubljana je primamljiva turistima zbog raznih znamenitosti koje nudi i male površine. To znači da u kratko vrijeme možete razgledati cijeli grad i biti sigurni da niste propustili niti jedan dio. Neka od mjesta koja morate posjetiti prilikom odlaska u Ljubljanu su:

Prešernov trg

Glavni trg Ljubljane naziva se Prešernov trg, prema pjesniku Francu, čiji kip ga i krasi. On pruža predivan pogled na okolne zgrade, a ujedno je i glavno mjesto za razna događanja.

Zmajski most

Zmajski most je zaštitni znak grada, te je jedna od najposjećenijih znamenitosti. Četiri zelena zmaja ga „čuvaju“, a sagrađen je 1901. godine caru Franji Josipu. Legenda kaže da će zmaj u slučaju da most pređe djevica zamahnuti repom.

Park Tivoli

Je gradski park koji se ističe u moru ostalih. Smješten je u središtu, a nudi razne sadržaje. Mještani ga nazivaju zelenim srcem grada, te je ujedno najveći i najljepši park u gradu.

Ljubljanski dvorac

Dvorac je jedna od glavnih znamenitosti u Ljubljani. Smješten je na malom brežuljku, svega 60ak metara iznad grada, a star je više od 900 godina. Mjesto je ispaljivanja vatrometa kod dočeka nove godine, a ujedno i turistička atrakcija kod posjeta Ljubljani. S dvorca se pruža prekrasan pejzažni pogled na grad, a u dvorcu se nerijetko odvijaju i razne izložbe.

Metelkova Mesto

Metelkova Mesto je nešto novija atrakcija u Ljubljani. To je kulturni centar u kojem se nalaze razni barovi i klubovi za noćne zabave, te alternativne izložbe, muzički, umjetnički nastupi i razni drugi dnevni događaji.

Posjetite Ljubljanu i uživajte u izletu

Ljubljana je predivan grad, koji možete posjetiti i razgledati u jednom vikendu. Zbog male površine, tijekom jednog vikenda moguće je obići sve znamenitosti i uživati u čarima noćnog života s kojim se Ljubljana voli hvaliti.

Video: Ljubljana turistički vodič

Provedite dnevne šetnje u prekrasnim parkovima koje nudi, razgledajte Zmajski most ili Ljubljanski dvorac, te uživajte u nezaboravnom noćnom provodu u Metelkova Mestu. Ljubljana je u zadnjih nekoliko godina iznimno popularna turistička destinacija, te je sukladno tome poboljšana i kvaliteta smještaja i broj kreveta koji se nudi kod iznajmljivača.

Članci u istoj kategoriji: