Zaljubite se u Trst

Trst - Ponte Rosso

Kroz povijest Europe tek je šačica sila imala toliki utjecaj na razvoj i jačanje ovih predjela poput Italije, koja svoju bogatu povijest prije svega duguje Rimskom carstvu. Na tako slavnim temeljima izgrađena je zemlja poznata po mnogim stvarima. Od tipične hrane i prepoznatljivih vina, svjetski poznatih centara umjetnosti i mode pa sve do nezaobilaznog temperamenta koji veže sve Talijane, čak i kada se govori o karti svijeta, Italiju je gotovo nemoguće preskočiti radi njena specifična izgleda. U tako zanimljivom okruženju razvio se i jedan od važnijih gradova-luka u Italiji, Trst.

Trst - Ponte Rosso (Italija)
Trst – Ponte Rosso

Na rubu Italije

Trst se nalazi na sjeveroistoku Italije u blizini granice sa Slovenijom. Sam grad nalazi se u Tršćanskom zaljevu na sjevernim obalama Jadranskog mora, tik uz granicu koja grad odvaja od gradske okolice, a s Italijom je povezan samo uskim pojasom kopna. Klima u Trstu je klasična sredozemna s:

  •  dugim
  •  toplim
  •  suhim ljetima

A s druge strane i kratkim, blagim i vlažnim zimama u kojima rijetko pada snijeg. 

Najveće značenje grada proizlazi upravo iz njegovog položaja, s obzirom da on savršeno spaja Jadransko more s kopnom, pa je stoga neizmjerno važan lučki grad. Danas je Trst najveća luka na Jadranskom moru, koja predstavlja glavnu prometnu poveznicu za kontinentalne zemlje poput Austrije.

Trst kroz povijest

Povijest Trsta kreće u starom vijeku, kada ga su ga naseljavala ilirska i venetska plemena. Već u 2. stoljeću prije Krista područje današnjeg Trsta zauzimaju Rimljani, nazivajući ga Tergeste. U vrijeme Julija Cezara Trst postaje kolonija, no nakon raspada Rimskog carstva, Trst dolazi u posjed Bizanta i postaje važan vojni logor.

Trst, povijest ovog talijanskog tajnog grada

U sljedećih nekoliko stoljeća, Trst često mijenja vlast. U 8. stoljeću on je dio Franačke države kao gradska komuna, a kratko vrijeme u 14. stoljeću njime također vlada i Mletačka republika. Ipak, značaj Trsta prepoznat je tek u 18. stoljeću, kada ga je habsburški car Karlo VI. proglasio slobodnom carskom lukom.

Razvoj Trsta

Iako je za vrijeme Napoleona Trst nekoliko puta promijenio vlast, nakon što je ponovno vraćen pod Habsburšku monarhiju kreće rapidan razvoj grada. Tijekom 19. stoljeća Trst se razvija kao najznačajnija luka u cijeloj Habsburškoj Monarhiji, u tolikoj mjeri da je prva željeznička pruga sagrađena u Monarhiji imala trasu Beč-Trst. Svoj status kozmopolitskog grada u 20. stoljeću Trst je zaslužio zbog raznovrsnog stanovništva koje je pripadalo raznim nacijama, religijama i narodima. 

Trst - Trg ujedinjenja Italije
Središnji trg u Trstu je Trg ujedinjenja Italije (Piazza Unità d’Italia)

Kroz svjetske ratove prepoznata je važnost Trsta kao prometnog čvorišta te su za njega vođene oštre borbe. Ipak, nakon brojnih previranja koja su rezultirala stvaranjem slobodnog teritorija Trsta, 1954. potpisan je Memorandum o razumijevanju u kojemu je detaljno propisano koji će dio slobodnog teritorija pripasti Italiji, a koji tadašnjoj Jugoslaviji (danas na teritoriju Slovenije).

Mnoštvo mjesta koje morate posjetiti

Upravo zbog svoje bogate povijesti, Trst je jedan od gradova koji skriva obilje mjesta koje morate vidjeti. Mnoštvo kultura koje su se sudarale na ovom području ostavile su traga, no najvidljiviji je onaj Habsburške monarhije, za vrijeme koje je grad doživio najveći razvoj. Tragovi Monarhije ponajprije su vidljivi u arhitekturi grada te na glavnom Trgu ujedinjenja Italije koji je u najvećoj mjeri izgrađen upravo u to doba.

Što posjetiti u Trstu

Valja spomenuti i kaštel Miramare iz druge polovice 19. stoljeća, koji je savršen spoj raskoši i prirodne ljepote, a Trst također vrvi i raznim ljetnikovcima i palačama te crkvama i katedralama velikog povijesnog, ali i estetskog značenja. Tu su i ostatci iz rimskog doba, poglavito veliko rimsko kazalište očuvano u veoma dobrom stanju.

Turistički biser

Ako želite iskusiti čari talijanske kulture, no nemate novca ni vremena za daleka putovanja, onda je Trst savršen grad za vas. Iako i dalje ne postoji direktna poveznica između Trsta i Hrvatske, putovanje je i dalje relativno jednostavno iz Slovenije, s obzirom da je Trst sa Slovenijom povezan autocestom. Cijene smještaja također nisu velike, a najvažnija turistička odredišta možete posjetiti pješke, s obzirom da se nalaze nedaleko jedni od drugih. 

Dvorac San Giusto, Trst Italija
Dvorac San Giusto, Trst

Trst je također odlična shopping destinacija. Iako je njegov trgovački značaj, koji je kroz povijest bio iznimno velik, u doba globalizacije nešto opao, u Trstu se svejedno isplati otići u shopping zbog mnoštva izbora koji se nude. Planirate li put u Trst, imajte na umu kako je putovanje autobusom ili željeznicom najbolja ideja, s obzirom da se glavni željeznički i autobusni kolodvor nalaze veoma blizu povijesnom centru grada, pa su odlična prva točka za početak razgledavanja.

Slapovima Niagare spadaju među najpoznatije svjetske slapove

Zabavne stvari koje možete isprobati na slapovima Niagare

Tri odvojeni veliki slapi na rijeci Niagari (najvodeniji sjevernoamerički slapovi) nalaze se na granici između Kanade i Sjedinjenih Država. Ime Niagara dolazi od irokeške riječi koja znači ‘grom vode’. Više možete pročitati ako slijedite linku.

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen