Vožnja prema koordinatama uz cestovne navigacije


Kada je riječ o snalaženju u prostoru pa tako i u automobilskoj vožnji, navigacija je vrlo bitan segment svakog kretanja pa tako i vožnje automobilom. U modernom kontekstu ona podrazumijeva GPS uređaj koji omogućuje određivanje vlastite lokacije i lokacije cilja prema kojemu se ide. A sve to uz pomoć koordinata što uvelike olakšava putovanje te ulijeva sigurnost eliminirajući strah od toga da ćete se izgubiti negdje u nepoznatom.

Iako je osnovna funkcija navigacije prikaz točne lokacije vozila, ona se uslijed razvoja tehnologije toliko razvila da danas pokazuje koordinate unutar nekoliko centimetara što je prije bilo apsolutno nepojmljivo.

Moderna pomoć pri vožnji auta

Dok smo u prošlosti umjesto klasične cestovne navigacije koristili razne papirnate mape cestovnih pravaca, u novije vrijeme sve više je zaživjela digitalna cestovna navigacija za auto. Naime, bez obzira putujete li unutar države ili idete negdje dalje, ona je vrlo važan saveznik tijekom svakog puta jer omogućava da u svakom trenutku pratite gdje se nalazite, što se događa na cestovnom pravcu kojim idete, koji su alternativni putevi i slično. 

Upravo zbog toga, ona je u novije vrijeme postala sastavnim dijelom gotovo svih novijih automobila, a moguće ju je kupiti i kao eksterni dodatak kakva je primjerice Wayteq navigacija.

Napredak GPS tehnologije

Iako je osnovna funkcija navigacije prikaz točne lokacije vozila, ona se uslijed razvoja tehnologije toliko razvila da danas pokazuje koordinate unutar nekoliko centimetara što je prije bilo apsolutno nepojmljivo. Upravo zbog toga danas je za pokretanje navigacije u autu i siguran put dovoljno u unijeti koordinate mjesta na koje želimo stići. Ona će vas voditi prema tom mjestu, pružajući nam ponekada i nekoliko opcija, odnosno varijanti puta kojim možemo ići, ovisno:

  •  Postoji li autocesta ili samo državna cesta
  •  Izvode li se trenutno negdje radovi
  •  Postoji li ruta kojom ćemo brže stići do odredišta i slično

Kada odaberemo željenu rutu, ovaj zanimljiv uređaj nas postepeno vodi do cilja.

Druge pak moderne navigacije za auto svojim korisnicima omogućuju doživotno besplatno ažuriranje svih potrebnih karata koje je potrebno ažurirati nekoliko puta godišnje.

Moderna auto navigacija

Danas na tržištu postoji velik broj proizvođača auto navigacija od kojih je najpoznatiji Wayteq. Modeli novije generacije najčešće su iznimno tehnološki napredni pa posjeduju niz specifikacija poput:

  • Zaslona u boji
  • Zaslona na dodir
  • Glasovnog praćenja
  • Karte države, Europe i/ili svijeta

Ovisno o proizvođaču kartografija unutar navigacije varira od toga da prikazuje samo lokalne cestovne pravce do toga da prikazuje veće dijelove svijeta pri čemu je potrebno periodično ažurirati karte uz nadoplatu. 

Druge pak moderne navigacije za auto svojim korisnicima omogućuju doživotno besplatno ažuriranje svih potrebnih karata koje je potrebno ažurirati nekoliko puta godišnje. Upravo su i ovo specifikacije o kojima je potrebno razmisliti prije kupnje automobilske navigacije kako biste odabrali najbolji model.

Navigacija na dlanu

Kada kažemo navigacija svima prvo na pamet padne malo putno računalo u automobilu koje je dio automobila ili podrazumijeva eksterni uređaj koji je kupljen odvojeno. Ipak, ono što najčešće svi koriste kako tijekom pješačenja, tako i prilikom vožnje je mobilna navigacija. Ova vrsta zbog svoje je praktičnosti postala vrlo popularna i korištena, a ujedno je i besplatna jer postoji na svim mobilnim telefonima koje ionako svi svakodnevno koriste. 

Za korištenje ove vrste važno je kupiti i držač za mobilni telefon kako biste neometano mogli pratiti navigacijske upute bez potrebe za držanjem telefona u ruci, a time i ugrožavanja sigurnosti sebe, svojih putnika i drugih sudionika u prometu. Iako je besplatna i praktična, ova vrsta nije uvijek najtočnija jer je u nekim dijelovima zastarjela pa određeni putevi nisu ucrtani, a više ne postoje i slično. No, dobra strana je ažuriranje stanja na cesti pa ćete tako u svakom trenutku moći vidjeti gdje su radovi na cesti i kako ih zaobići.

Osim karakterističnog navigacijskog programa, Wayteq cestovna navigacija karakteristična je i po svom atraktivnom i interaktivnom kućištu koje je osjetljivo na dodir, a na kojem se uz pomoć dva prsta zumiraju željene lokacije.

Wayteq kao najbrža navigacija na svijetu

Jedan od najpoznatijih brendova je Wayteq koji predstavlja tehnički najbržu na svijetu. Wayteq navigacija dostupna je s i bez navigacijskog programa. Navigacijski program svih europskih zemalja, kao i najkorištenije rute cestovnog putovanja vrlo lako se skidaju na sam uređaj, a dovoljno je samo spojiti se na WiFi mrežu. 

Osim karakterističnog navigacijskog programa, Wayteq cestovna navigacija karakteristična je i po svom atraktivnom i interaktivnom kućištu koje je osjetljivo na dodir, a na kojem se uz pomoć dva prsta zumiraju željene lokacije.  Baterija ima kapacitet od 5000 mAh zbog čega korisnicima omogućuje dugu autonomiju bez potrebe za punjenjem, dok inkorporirani zvučnik pruža mogućnost jasnog i glasnog slušanja glasovnih uputa. 

Kada je riječ o ranoj memoriji Wayteq  navigacije, ona najčešće ima kapacitet od 1 GB s mogućnošću proširenja te memorije za 8 GB uz pomoć dodatne memorijske, odnosno microSD kartice. Isto tako, dodatna prednost je i dvogodišnje jamstvo koje ova tvrtka daje svojim korisnicima, kao i mogućnost doživotnog besplatnog ažuriranja svih potrebnih karata.

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen